Danmark er godt i gang med at udvide forsyningsnettet i fjernvarmesektoren, som er en del af de initiativer, der skal gøre os i stand til at nå målet om at reducere udledningen af Co2 med 70% inden 2030.
I Kudsk måler og fejlfinder vi på fjernvarmeledningerne, efter de er lagt i jorden. Desværre ser vi mange fejl og dårlig udført arbejde på ledninger, som kun har ligget i jorden 10 år eller under.
I uge 6 har vi været ud at kigge på en fugtfejl, vi har sat af for vores kunde, og konstaterer følgende fejl på udførelsen af muffen, vi har målt fugt på:
- Mastikken pĂĄ muffeanslutningen var ikke aktiveret
- Opskumningen var ikke tilstrækkelig
- Mistanke om at muffe ikke var tæthedsprøvet
- Anstandsholder mangler
Der er jo flere ting, som kan være årsag til fejlene. Det kan manglende viden om montage af muffen eller for stort tidspres. Men under alle omstændigheder har tilsynet med opgaven heller ikke været godt nok, for det havde vist, at muffen ikke var tæt.
NĂĄr vi ser den slags fejl pĂĄ ledningsnettet, mĂĄ vi konkludere, at der er blevet sparet pĂĄ bĂĄde kvalificerede muffeteknikkere og tilsyn.
Som bygherre er man ansvarlig for, at arbejdet udføres efter den kvalitet og standard, som det kræver, når man bygger anlæg, der ligger under jorden. Sikrer man det, så bidrager det til ledninger, der har en levetid på 30 år eller mere. Det er godt for både samfundsøkonomi og den grønne omstilling at lave langtidsholdbare løsninger.
Det dårlige arbejde, vi har set, koster i omegnen af 75.000 kr. at udbedre, når der skal udskiftes 10 meter rør på grund af gruppetæringer.
Kvalitet betaler sig, så gør det nu rigtigt første gang.